Myofascia Release therapie

Myofascia release therapie:



Myofascia is een bindweefsel netwerk dat als een web door het lichaam zit. Het omvat elk bot, elke spier, zenuwen, organen en bloedvaten het is dus heel belangrijk voor het goed functioneren voor het paard dat hier geen verklevingen in zitten.

Myofascia Release is nog een redelijk nieuwe therapie omdat de grotere onderzoeken naar dit bindweefsel netwerk pas gedaan zijn in 2015 door de Deense Vibeke Sodring Elbrond. Eerder was er al wat informatie over alleen nog niet specifiek hoe de Myofasciale lijnen zouden lopen. 



Myofascia Release therapie is een zachte techniek die ervoor zorgt dat onder andere verklevingen opgelost en losraken. Hierdoor zal de pijn verminderen of verdwijnen. Ook zal er minder stijfheid in het lichaam voorkomen en bewegingen zullen vlotter gaan doordat de fascia weer in zijn oorspronkelijke vorm herstelt. Bij deze therapie wordt onder andere gebruik gemaakt van verschillende massagetechnieken en drukpunten. Het paard wordt niet gemanipuleerd in tegenstelling tot osteopaat technieken. 



Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn hierbij kan je denken aan trauma´s, trainingen, technische belastingen etc. maar ze hebben één ding gemeen: de problemen moeten opgespoord en opgelost worden. Wanneer ze niet tijdig opgelost worden zal het paard alleen maar meer gaan compenseren en krijg je als gevolg op andere plaatsen in het lichaam problemen en blessures. Het lijf is gemaakt om zo lang mogelijk zonder of kleine zichtbare problemen te functioneren. Hierdoor zijn ze erg goed in het compenseren en omdat alle fasciavezels met elkaar verbonden zijn is het mogelijk dat de spanningen dus afvloeien naar een andere plek in het lijf. En hierdoor kunnen er dus problemen en spanningen ook ontstaan op meerdere plekken in het lichaam.  


 Tijdens de behandeling kan het zijn dat ik gebruik maak van een guasha steen en guasha technieken of dat ik het paard na de behandeling extra wil ondersteunen met Tape. Als je los interesse hebt in deze techieken is dit ook mogelijk.



Wanneer je paard behandelen?

·     Preventief

·     Problemen in de training

·     Stijfheid

·     Spanningen zowel mentaal als fysiek

·     Verminderde bespiering of juist overbespiering

·     Verkeerd bewegingspatroon

·     Na een trauma

·     Verkeerde beenstand

·     Gedragsproblemen

·     ……



Share by: